Асоціація благодійників представила Зелену книгу української благодійності – 2015 6 Липня 2016 17:09

Асоціація благодійників представила Зелену книгу української благодійності – 2015

Першочергового законодавчого врегулювання потребують питання відміни оподаткування благодійної допомоги громадянам та впровадження «відсоткової філантропії», відносини між благодійниками і бізнесом покращилися, а найбільш ефективний та актуальний інструмент пошуку та збору фінансових ресурсів для здійснення благодійної чи волонтерської діяльності – використання комунікаційних можливостей соціальних мереж. Ці та інші дані про основні тенденції вітчизняної доброчинності за 2015 рік зібрані у Зеленій книзі української благодійності – аналітичному збірнику, упорядкованому Асоціацією благодійників України за підтримки Інформаційно-аналітичного центру «Громадський простір».

Презентація дослідження пройшла 6 липня 2016 року в Українському кризовому медіа-центрі. У ній взяли участь Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, віце-президенти Асоціації Олександр Олійник та Лариса Мудрак, а також експерти, які брали участь в опитуванні «Стан розвитку благодійності в Україні 2015», що постало в основі дослідження.

Асоціація благодійників проводить національне експертне опитування з метою з’ясувати особливості розвитку української благодійності, починаючи з 2011 року. У форматі Зеленої книги воно упорядковується учетверте. Зелена книга складається з двох розділів – результатів експертного опитування та моніторингу публічної промоції благодійності у нашій країні.

Експертне опитування «Стан розвитку благодійності в Україні» умовно можна розділити на аналітичну та рейтингову частини. У першій експерти, відповідаючи на запропоновані упорядниками питання, окреслюють сучасний стан розвитку благодійності в Україні; у другій – визначають організації, людей та ЗМІ, які, на їхню думку, зробили найбільше для розвитку і промоції доброчинності, а також визначають найбільш ефективні події благодійного життя. Цього року до рейтингової частини додалося питання особистісного характеру: кому з доброчинців експерти особисто допомагають або допомагали б фінансово.

Опитування проводилося у червні 2016 року. У ньому взяли участь 35 експертів, які представляють всеукраїнські та регіональні благодійні, громадські і волонтерські організації, засоби масової інформації з усіх куточків України. Опитування є фаховим і територіально репрезентативним, коректно представляє існуючу у середовищі множину суб’єктів благодійності.

Другий, моніторинговий розділ у Зеленій книзі-2015 містить результати соціологічних опитувань, всесвітніх та українських рейтингів, аналітичних досліджень, конкурсів, найбільших благодійних подій та акцій. Також тут міститься перелік найбільш ефективних благодійних організацій, результативних акцій, небайдужих ЗМІ та публічних осіб, які назвали експерти, відповідаючи на запитання рейтингової частини опитування.

«У ці нелегкі для України часи, в умовах невщухаючого військового конфлікту та значних структурних змін всередині країни, відбувається трансформація суспільної свідомості, – каже Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. – Люди гуртуються у допомозі тим, хто цього найбільше потребує, і моральними лідерами у цей час стають лідери громадського і благодійницького руху. Соціологічні опитування, огляд яких міститься у другій частині цього дослідження, підтверджують: найбільше сьогодні українці довіряють саме третьому сектору – волонтерам, громадським організаціям».

«Ми вважаємо, що Зелена книга української благодійності, як документ, що містить значний масив актуальної інформації щодо стану доброчинного життя в Україні, може стати однією із відправних точок для фахового експертного обговорення і пошуку суспільного консенсусу щодо шляхів ефективного розвитку вітчизняної благодійності. Це дослідження вже довело свою корисність, актуальність та необхідність для українського суспільства», – сказав координатор проекту «Зелена книга української благодійності», віце-президент Асоціації благодійників Олександр Олійник.

Зелена книга (Green Paper) – це документ, що містить аналіз (моніторинг) сьогоднішнього стану у визначеній суспільній сфері. Вона має на меті ініціювати громадське обговорення та розпочати процес суспільних консультацій з обумовленої тематики. Як правило, результатом таких консультацій згодом може бути публікація офіційної Білої книги, де результати суспільної дискусії узагальнені у формі практичних рекомендацій та пропозицій.


Галерея (9 фото)

* Для перегляду клікніть на фото