Відбулася зустріч учасників Коаліції із впровадження реформи системи захисту дітей в Житомирському регіоні 26 Липня 2016 15:27

Відбулася зустріч учасників Коаліції із впровадження реформи системи захисту дітей в Житомирському регіоні

22 липня у Житомирі відбулася провела зустріч учасників Коаліції із впровадження реформи системи захисту дітей в регіоні, організована БО «Планета для дітей» спільно з партнерською організацією МБФ «Надія та житло для дітей». У заході взяли участь представники державних органів влади, громадських організацій, бізнес-організацій, ЗМІ. Спілкувалися щодо того, як спільними зусиллями створити умови для розвитку і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, в сім’ях або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Як зазначила голова правління БО «Планета для дітей» Ірена Ружицька, реформування системи захисту дітей – це кропітка праця, яка потребує об’єднання зусиль  влади, громадського сектору, та всіх небайдужих людей. Тому ми і закликаємо консолідувати зусилля усіх, хто розділяє наші переконання. Дитина повинна бути в центрі уваги.

Сьогодні в Україні понад 100 000 дітей виховуються в інтернатах. Абсолютна більшість з них потрапляють в інтернати через бідність батьків та відсутність належної допомоги сім’ї. Ще одна категорія дітей – це діти з обмеженими можливостями, які зазвичай перебувають в інтернатах через неможливість отримати освіту у звичайних школах, а також відсутність доступних реабілітаційних послуг.

Численні дослідження довели згубність інтернатного виховання для формування особистості дитини та її подальшого благополуччя, адже не більше 10% випускників інтернатів соціалізуються та досягають самореалізації у дорослому житті. Надважливим є і фінансовий бік проблеми, адже щороку близько 6 мільярдів гривень податків витрачається на фінансування інтернатів. Не більше 15% цих коштів використовуються безпосередньо на потреби дитини, решта – на оплату праці персоналу, комунальні платежі та інші видатки. Це створює величезні корупційні ризики та зловживання, а підтримка існуючої мережі державних закладів є не лише більш затратною, ніж фінансування соціальних послуг з підтримки сім’ї, але й закладає довгострокові суспільні витрати на подолання наслідків травматичного виховання дітей.

Проблема інтернатного догляду торкається не лише питань дітей та сімей, а й зачіпає такі важливі теми, як ефективне використання державних коштів та ефективність влади, продумана соціальна політика, боротьба з корупцією, захист прав людини, охорона здоров’я, децентралізація, мобілізація громад ефективна підтримка вимушених переселенців тощо. Більшість розвинутих країн світу вже давно відмовилися від інституційного догляду та змогли оздоровити не лише систему захисту дітей, а й соціальну сферу в цілому. Зараз таке вікно можливостей відкрито для України.

Під час зустрічі Катерина Залєвська, менеджер з комунікацій та розвитку партнерств МБФ «Надія та житло для дітей», підкреслила те, що інтернатна система вже віджила свою актуальність і створює для батьків, які опинилися в складних життєвих обставинах, звабу віддати дитину на виховання держави і цим самим позбутися проблеми.

«Реформувати систему виховання та догляду дітей можливо, звісно це не справа одного дня. При спільних зусиллях нічого нереального немає», – говорить Наталія Пилипчук, заступник начальника Житомирської обласної служби у справах дітей.

Організатори конференції переконані, що саме настав найкращий час для об’єднання зусиль різнопланових організацій, які спільно забезпечать здійснення кардинальних і якісних суспільних змін в області, допоможуть розірвати коло соціального неблагополуччя та створити безпечне середовище не тільки для дітей, але і для кожного мешканця регіону.

За інформацією БО «Планета для дітей»